Nejlepší navigace do auta
Nejlepší navigace do auta
18.1.2016
Nejlepší tablet
Nejlepší tablet
18.1.2016

Nejlepší Protein

Nejlepší protein

Podle čeho si vybíráte proteinový prášek? Řídíte se podle doporučení vašeho kamaráda z fitness centra a berete to, co on? Vybíráte si ten nejlepší protein podle toho, který má nejzářivější a nejšpičkovější etiketu? Chcete si koupit to, co chutná dobře, nebo to, co je právě ve slevě v nejbližším centru výživy?

Pravda je taková, že jsou to velice důležité otázky. Víte, že užívání syrovátkového proteinu v tu správnou denní dobu může významně pomoci při budování dalšího centimetru na vašich pažích nebo přidat deset kilo navíc k vašemu osobnímu rekordu na benči. Ale ne každý prášek to zvládne – proto chcete ten nejlepší protein.  Existují skvělé proteinové prášky a existují také prášky, které nejsou žádný zázrak. A znát rozdíl mezi nimi může být důležité pro vaše zisky.

První krok při určení, zda užíváte ten nejlepší protein, je poplácat se po zádech. Víte o výhodách syrovátkového proteinu  a zahrnuli jste ho do svého denního režimu. Jenom pro shrnutí, protein je obrovsky přínosný z několika důvodů jako jsou například aminokyseliny a obsah mikrofrakcí (o tom více za chvíli) a rychlost trávení.

Syrovátkový protein je jedním z nejbohatších zdrojů aminokyselin, což zahrnuje tři aminokyseliny leucin, izoleucin a valin. Jsou absolutně rozhodující pro růst svalů  a dokonce pro energii během posilování. Syrovátkový proteinový prášek také obsahuje biologicky aktivní proteinové mikrofrakce jako je například as alfa-laktalbumin, beta-laktoglobulin, glykomakropeptidy, imunoglobuliny, laktoferin, laktoperoxidózu a několik růstových faktorů. Ty poskytují antioxidační výhody, posilují imunitní funkci a posilují regeneraci a růst svalů.

Ale pravděpodobně nejdůležitější faktor, díky kterému má syrovátkový protein navrch oproti jiným formám proteinu je rychlost trávení. Syrovátka tráví velice rychle. Do třiceti minut mohou dostat velkou část svých aminů do vašich svalu a tento rychlý přenos aminokyselin do svalových buněk se ukázal jako důležitý pro urychlení svalového růstu.

Pokud víte, že jsou syrovátka jedním z proteinů obsažených v mléku, pak by vám mělo být jasné, že produkce syrovátkového proteinu začíná u dojnic. Krávy se dojí na farmě a jejich mléko je počátečním zdrojem většiny proteinových prášků. Ale pokud si myslíte, že společnosti jako Optimum, Cytosport či Nature’s Best si sami dojí krávy na výrobu proteinových prášků, velice se mýlíte.

Kdysi dávno byla syrovátka považována za odpadový vedlejší produkt z výroby sýrů a byla běžně vyhazována. V dnešní době mlékárenské společnosti ví o hodnotě syrovátek a mají továrny, které se soustředí na jejich purifikaci. Každá společnost s doplňky stravy, která prodává produkty obsahující syrovátka, nakupuje surový protein od mléčného výrobce a těch je jen určitý počet.

To znamená, že několik společností s doplňky stravy  získává surový proteinový prášek od stejné hrstky výrobců. Dva hlavní výrobci proteinu jsou Glanbia, která má ústřednu v Irsku, a Hilmar Ingredients v Kalifornii. To jsou místa, kde mléko prochází důsledným zpracováním, které zahrnuje různé formy filtrování a purifikace pro produkci specifických proteinových prášků.

Doplňkové společnosti jako je Optimum a Dymatize si objednávají surový protein, jako například izolát syrovátkového proteinu, koncentrát syrovátkového proteinu, hydrolyzát syrovátkového proteinu a ano, kalcium kaseinát neboli micelární kasein, od společností jako je Glanbia nebo Hilmar. Tyto surové, neochucené proteinové prášky jsou poslány společnostem s doplňky stravy v masivních nádobách. Každá společnost poté přidá svou vlastní, často proprietární, směs ingrediencí včetně příchutí, barviv a dalších ingrediencí (extra aminokyseliny či enzymy pro podporu trávení proteinu) pro tvorbu finální směsi, která poté skončí ve džbánu na vaší kuchyňské lince.

Syrovátkový protein je daleko efektivnější než jakákoliv jiná forma proteinu, která se vyrábí, ale jeho efektivita se může velice lišit. Často jsou faktorem, který limituje určitý syrovátkový protein, ingredience, které do něj různé společnosti přidávají. Ale typ syrovátek – a množství každého typu obsaženého v produktu – může také ovlivnit jeho efektivitu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>